30-04-2019

Nikon-ambassadørerne Bénédicte Kurzen og Sanne De Wilde dokumenterer kompleksiteten ved at være tvillinger i Nigeria

Amsterdam, Holland, d. 30. april 2019 – I et nyt fotoprojekt udforsker Nikon-ambassadørerne Bénédicte Kurzen og Sanne De Wilde de kontrastfyldte opfattelser af tvillingeskab i det moderne Nigeria. Udrustet med kameraerne D850, Z 7 samt NIKKOR-objektiver fordybede fotograferne sig i Igbo-Ora-samfundene, hvor der er født flere tvillinger end noget andet sted i verden¹, i byen Abuja, som har tegnet en mørk del af landets historie om tvillingers vilkår, og i Calabar, hvor traditioner og opfattelser har gennemgået en forvandling.

Antallet af tvillingefødsler i Vestafrika er omkring fire gange højere end i resten af verden¹. Som reaktion på denne høje fødselsrate har forskellige trosretninger og ritualer – der spænder fra fejring og over hengivenhed til dæmonisering – udviklet sig på tværs af Nigeria. I mange områder er der bygget helligdomme til tilbedelse af tvillingernes ånd, og hvor søskende opfordres til at bruge deres samhørighed og deres følelse af glæde over dette stærke bånd, og fra andre områder meldes der om tvillinger, som bliver dræbt, fordi de betragtes som værende onde.

Overskridelse af fordomme
Inden dette projekt havde Bénédicte og Sanne kun arbejdet hver for sig, men nu har de slået sig sammen for at forstå tvillingers vilkår i Nigeria – ikke blot de opfattelser, som cirkulerer i samfundet, men også den genetiske forbindelse – via effektfulde portrætter og kompositioner, hvor tvillinger interagerer.

Bénédicte Kurzen fortæller:Tvillinger har en symbolsk betydning mange steder i verden, men ingen steder mere end i Nigeria. I betragtning af de negative overskrifter om, hvordan tvillinger bliver behandlet i landet, ville vi gerne se nærmere på denne mørke histories komplekse myter og samtidig se på det større billede, hvor tvillinger – de fleste steder – bliver værdsat."

Kontrastfulde opfattelser
Deres tolv ugers rejse startede i Abuja, hvor der for blot få år siden blev rapporteret om forfølgelse af tvillinger gennem metoder som f.eks. forgiftning. I betragtning af den større risiko for, at moderen dør ved tvillingefødsler, betragter nogle mennesker stadig tvillinger som en fare for samfundets eksistens eller som personer med "mærkelige kræfter".

I modsætning hertil fejrer byen Igbo-Ora sin tvillingekultur. Den kalder sig selv for "tvillingernes hjemland", og byen arrangerer hvert år en tvillingefestival. Næsten ethvert hjem har et sæt tvillinger, og samfundet fejrer dette.

Sanne De Wilde fortæller: "Hvor man i Vesten anskuer tvillinger som et biologisk fænomen, handler det i Afrika derimod meget om den åndelige forbindelse, man skaber ved at dele en livmoder. I Igbo-Ora opfordres tvillinger til at være glade for deres samhørighed. De behandles ens, de klædes ensartet på, og de spiser det samme indtil en meget sen alder. Vi ønskede at beskrive denne symmetri gennem billeder."

Calabar, en by i det sydlige Nigeria, repræsenterer et område, hvor overbevisningerne har forandret sig. I slutningen af det 19. århundrede flyttede Mary Slessor, en missionær fra Skotland, dertil, og hun åbnede en klinik i en fjern landsby. Da tvillinger voksede op hos hende, lykkedes det hende at sætte en stopper for mordene på tvillingespædbørn blandt Ibibio-folket. I dag føres hendes værk videre, og hun bliver husket i både Nigeria og Europa for sin indflydelse. 

Udstyret
Begge fotografer brugte D850-kameraet med dets kombination af opløsning, hastighed og lysfølsomhed til at fotografere over halvtreds tvillinger i tre forskellige egne af landet. Til den sidste del af projektet i Calabar brugte Bénédicte også sit Z 7 sammen med objektivet NIKKOR Z 24-70mm f/4 S. Objektiverne AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED udgjorde prikken over i'et i deres kamerataske.

Sanne fortæller: Billedkvaliteten i D850-kameraet er så fantastisk, at uanset hvilket billede man går efter, om det er vidvinkel eller portrætfoto, så ved man, at resultatet bliver enormt skarpt og samtidig opfanger detaljer i lys, nuancer og udtryk. På samme vis er Z 7-kameraets lette, kompakte kamerahus uvurderligt i vores branche. Vi glæder os til at teste det endnu mere i fremtidige projekter".

Med hensyn til deres passion for projektet konkluderer Bénédicte: "Formålet med projektet er at forstå kompleksiteten af, hvordan tvillinger behandles i Nigeria – ikke at forenkle det. Vi talte med en række søskende, der er ekstremt stolte af at være tvillinger og den særlige samhørighed, de oplever på grund af det. Andre tvillinger er blevet født ind i et samfund, hvor tvillingeskab fordømmes, og forsøger derfor at undgå symmetrien og samhørigheden grundet frygt. Ved at fordybe os i landet, dets forskellige samfund og dets tvillingesamfund oplevede vi, hvordan tvillingeskabets smertefulde fortid er blevet en vigtig del af en fremtid, hvor tvillinger fejres".

Nikons europæiske specialprojektprogram

Nikons europæiske specialprojektprogram giver Nikon-ambassadører – der består af talentfulde og indflydelsesrige fotografer fra hele Europa – mulighed for at realisere deres drømmeprojekter. Programmet er en del af Nikons mission om at støtte inspirerende fotografer og give dem en platform, hvor de kan kaste sig over projekter, de virkelig brænder for, og samtidig skabe et fællesskab af visuelle kunstnere, der prøver at gøre tingene på en anderledes måde.

Du kan finde flere oplysninger om Bénédicte og Sannes projekt på deres specialprojektsider: Sanne&Bénédicte.

Udstyr

Bénédicte og Sanne brugte følgende udstyr til deres projekt:

● Kameraer:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiver: 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 

Om Bénédicte og Sanne

Bénédicte og Sanne mødtes gennem NOOR, en sammenslutning af etisk drevne fotografer, der de seneste ti år har fremført deres holdninger gennem stærkere historiefortælling.

Om NOOR

NOOR er en global, flersproget sammenslutning af dygtige journalister, forfattere, fotografer, kunstnere og filmskabere, der dokumenterer, undersøger og vidner om vores verden.

NOOR, der er opkaldt efter det arabiske ord for lys, blev grundlagt i 2007 som en platform, hvor medlemmerne kunne få økonomisk kontrol over deres arbejde og udnytte styrken ved at stå sammen i et omskifteligt medielandskab.

www.noorimages.com

¹  http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml