12-01-2018

Nikon-ambassadør Joel Marklund dokumenterer livet blandt samerne i Sverige

Der sættes fokus på Sveriges oprindelige folk, der ofte ikke har nogen stemme, via en stærk portrætserie

Der sættes fokus på Sveriges oprindelige folk, der ofte ikke har nogen stemme, via en stærk portrætserie

Amsterdam, Holland, 12. januar 2018 – Den europæiske Nikon-ambassadør Joel Marklund har gennemført et unikt projekt, der profilerer Sveriges samiske befolkningsgruppe – et tema, der står hans hjerte nært. Med sit D5 og sine NIKKOR-objektiver bestræbte Joel sig på at bevæge sig væk fra de stereotyper, han føler, den samiske befolkningsgruppe associeres med, for at give et indblik i deres hverdag gennem en række meget personlige portrætbilleder.

Samerne bor traditionelt i et territorium kaldet Sápmi, der strækker sig over den nordlige del af Norge, Sverige, Finland og Kolahalvøen i Rusland. Selvom området er delt af de fire landes formelle grænser, eksisterer samerne som en enkelt gruppe, der er forbundet af kulturelle og sproglige bånd samt en fælles identitet. Joel ønskede at formidle den sande natur i denne identitet og bevæge sig ud over den overfladiske gængse opfattelse af samerne som "rensdyrhyrder i bjergene".

"De bedste historier kommer ikke altid fra de mest eksotiske eller afsidesliggende steder," siger Marklund.Jeg var stålsat på at dække noget, jeg troede på – noget, der virkelig betød noget for mig. Samernes historie er ikke blevet fortalt af mange, så i kraft af min opvækst i Boden i nærheden af nogle af deres samfund var det en historie, jeg følte mig både drevet til og beæret over at fortælle."

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

For at dokumentere, hvordan det er at leve som same i dag i Sverige, tilbragte Joel seks uger sammen med befolkningsgruppen, hvor han fulgte 12 samer tæt – fra sangere og dansere til trommemagere og studerende – for at fortælle deres helt personlige historier. I løbet af projektet anvendte han D5 sammen med AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Joels billeder viser samerne både i deres traditionelle miljø iført deres traditionelle dragt, der hedder "gákti", og i deres daglige arbejdsliv, der er mere smeltet sammen med det øvrige samfund. Denne kulturelle kontrast løber som en rød tråd gennem serien.

Joel så for eksempel Marika Renhuvud hjælpe sin familie med rensdyrslagtningen, før han efter nogle dages fotografering af hende fandt ud af, at hun går på balletakademiet i Stockholm.

Maxida Marak, derimod, som voksede op i Stockholm, før hun flyttede for at bosætte sig i et traditionelt samesamfund, har igen sat kurs mod byen for at blive en succesrig sanger, mens en anden historie følger Merethe Kuhmunen, en studerende, der arbejder på at fremme LGBT-rettigheder i Sápmi.

Læs alle de personlige historier på webstedet her.

Marklund fortæller afslutningsvist: "Jeg følte et behov for at yde disse mennesker retfærdighed, så det rette udstyr var afgørende. AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II egner sig perfekt til fotoreportager, mens AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G var fantastisk til at fotografere under dårlige lysforhold.

Dette projekt har været ekstremt lærerigt for mig – ikke bare som fotojournalist, men som svensker. Det at få mulighed for at fotografere i mit hjemland og møde samerne har været en åbenbaring, og jeg er meget taknemlig for, at Nikon gav mig den mulighed."

Nikons europæiske ambassadørprogram

Nikons europæiske ambassadørprogram består af talentfulde og indflydelsesrige visuelle kunstnere, som bruger branchens nyeste teknologi og deres viden om sociale tendenser til at repræsentere vores tid. Nikon udfordrede Joel til at udleve sit drømmefotoprojekt baseret på hans globale anerkendelse som sportsfotograf og fotojournalist.

Find yderligere oplysninger om Joels projekt på hans webside Special Project.

Udstyret

Joel brugte følgende udstyr under sit projekt:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

Om Joel

Joel Marklund er en anerkendt fotograf, som er specialiseret i sportsbilleder. Han har hjemme i Stockholm og er cheffotograf på Sveriges største agentur for sportsbilleder, Bildbyrån. Joel har arbejdet i mere end 45 forskellige lande og dækket utallige globale events, herunder fem gange OL. Han har offentliggjort sit arbejde verden over og vundet adskillige priser for sine billeder. Disse omfatter bl.a. årets internationale billede, NPPA for bedste fotojournalistik og årets svenske billede.

Alle billeder er © Joel Marklund.

Yderligere oplysninger om Nikons europæiske ambassadørprogram fås på http://www.europe-nikon.com/