Nikon Imaging | Danmark | Europa

9. november 2011

Live-billeder på Roskilde Festival 2011

Vinteren nærmer sig med hastige skridt og udendørs musikfestivaller er ved at være et blegnet minde. Det vil vi gerne råde bod på med Nikon ambassadør Morten Rygaards skønne live-billeder fra Roskilde Festival 2011.

Hvis du vil vide mere om hvordan man fotograferer live-musik kan du se Mortens billeder i Nikon Galleriet. Her forklarer han i detaljer om lukkertid, blænde, ISO, objektiv og kameravalg samt arbejdsmetoder.

Se Nikon Galleriet her.

Roskilde festivalen fyldte 40 år i 2011. Den første Roskilde festival hed ikke Roskilde festival, men Sound Festival og blev arrangeret af to lokale gymnasieelever på 17 og 18, der selv måtte dække det efterfølgende underskud.

Året efter tog en amerikansk folkesanger initiativ til endnu en festival – denne gang med navnet Fantasy - på dyrskuepladsen i Roskilde, og siden er Roskilde festivalen blevet en institution på linje med Roskilde domkirke. Trods de 40 år er festivalen stadig fed, men så langt fra færdig og den er stadig Danmarks største musikfestival.

Dette Nikon galleri viser live-billeder af nogle af dette års musikalske højdepunkter. Når man tager billeder af live-musik, er man afhængig af en række udefrakommende faktorer, som rækker ud over de mest oplagte såsom vejr- og lysforhold. Nogle kunstnere ønsker for eksempel ikke at blive fotograferet, og andre begrænser tilladelsen til de første par numre, hvilket selvsagt gør fotografens arbejde vanskeligere, men ikke nødvendigvis umuligt.

Kameraets placering i forhold til scenen er afgørende for billedets perspektiv, og med store scener og tætpakket publikum er det begrænset, hvor meget man kan bevæge sig i forhold til scenen. Til gengæld giver fotografering af live-musik enestående muligheder for at fange nogle ægte og kraftfulde udtryk i musikernes ansigter, som kan være svære at få mulighed for i andre sammenhænge.