Nikon Imaging | Danmark | Europa

Sørg for at få indsigt i motivet

Det er vigtigt at have et godt kendskab til de dyr, du vil fotografere, og sætte dig ind i deres vaner og adfærd. Det er det, der kan være afgørende for, om det lykkes dig at tage et billede af en fugl i det øjeblik, den slår ned på sit bytte, eller om du bare står tilbage og ser den flyve forbi. Brug tid i marken, undersøg tingene på forhånd, og vær tålmodig. Jo bedre du har sat dig ind i, hvad der kendetegner de dyr, du vil tage billeder af, desto større er chancen for ikke at gå glip af de perfekte øjeblikke.

Sørg for at have respekt for naturen

Der er en række uskrevne regler, man skal følge, når man tager billeder af dyr i naturen, og den vigtigste er, at man skal have respekt for naturen. Sørg for ikke at komme for tæt på, hav altid sikkerheden for øje, og tag kalkulerede risici. Undgå så vidt muligt at tage billeder i parringstiden, og stil dig aldrig nogensinde mellem en mor og hendes unge.

Sørg for at falde i ét med naturen

Det er vigtigt ikke at forstyrre dyrene, så et kamera med dæmpet lukkerlyd er altafgørende. Det gør det muligt at falde i ét med naturen, så man kan tage flotte billeder af dyrene i deres naturlige omgivelser.

Sørg for at udnytte dine muligheder i naturen

Sollyset er et vigtigt virkemiddel, så sørg for at udnytte de muligheder, det giver dig. Jeg foretrækker at tage billeder lige efter solopgang eller lige før solnedgang – det, som i fagsproget kaldes "den gyldne time". Det er normalt også de tidsrum, hvor dyrene er mest aktive, så der er næsten garanti for at få et godt billede i kassen.

Sørg for at tage dig god tid

Naturen kan være uforudsigelig, og forholdene er tit ugunstige. Når man tager billeder af dyr i naturen, handler det mange gange om at have heldet med sig. Ligegyldigt hvor godt du har forberedt dig, er det ikke muligt at tage billeder af et dyr, hvis det ikke befinder sig der, hvor du regnede med, det ville være, men lad dig ikke slå ud af det. Tag et pusterum, overvej en ny vinkel, acceptér de vanskelige betingelser, eller vend tilbage dagen efter for at gøre et nyt forsøg.

Sørg for at vælge udstyr med omhu

Det er vigtigt at være omhyggelig, når du skal vælge objektiver. Tænk over, hvor tæt det er nødvendigt at komme på motivet. Jo større brændvidde, desto tættere kan du komme på motivet. Sørg for at medbringe flere objektiver, så du altid har flere valgmuligheder, når det helt rigtige øjeblik indtræffer.