Nikon Imaging | Danmark | Europa

Hvor længe har du været fotograf?

Jeg begyndte at fotografere, da jeg var 12. I Vosges-regionen i Frankrig, hvor jeg voksede op, var jeg omgivet af natur, og skoven var min legeplads. Da jeg var 12, forærede min far mig mit første kamera – et Nikon FE2 – og set i bakspejlet var det uden tvivl startskuddet til min karriere som fotograf. Jeg har brugt Nikon-produkter lige siden, dvs. i 28 år. 

Jeg glemmer aldrig det første billede, jeg tog, for det ændrede simpelthen mit liv. Jeg var ude at gå i skoven, da jeg så et lille rådyr, og det var en helt fantastisk følelse at fotografere et så smukt dyr i dets naturlige omgivelser. Det er en følelse, jeg aldrig har glemt, og som jeg stadig har den dag i dag.

Efter at have dygtiggjort mig i et par år besluttede jeg mig for at droppe skolen og forsøge at gøre min passion for fotografering til en levevej. I de år rejste jeg meget rundt og påtog mig en række småjobs for at spare op til de NIKKOR-objektiver, jeg drømte om. I 1999, da jeg var 23, var jeg så heldig at få et studielegat til et tremånedersophold på den japanske ø Hokkaido. Det var første gang, jeg stiftede bekendtskab med, hvad det vil sige at være professionel fotograf. Året efter fik jeg mit første job som fotojournalist, og fra da af gik det bare slag i slag med min karriere som fotograf.

Hvilke af dine værker er du mest stolt af?

Det, jeg er mest stolt af, er de billeder, jeg tog af arktiske ulve i den nordlige del af Nunavut, en afsidesliggende canadisk provins, i 2013. Jeg havde altid drømt om at fotografere denne sky ulveart, som er hjemmehørende i netop den del af Canada, og allerhelst en ulv, som aldrig før havde været i kontakt med mennesker. Jeg rejste derfor til Ellesmere Island, hvor der var mulighed for at fotografere dem i deres naturlige omgivelser.

Det var absolut ikke nogen dans på roser, for der er mange udfordringer forbundet med at tage billeder i arktiske egne. Jeg ville helst arbejde alene for at forstyrre dyrene mindst muligt. Nogle dage var det meget svært, fordi jeg havde så meget udstyr med, men de flere tusind billeder, jeg tog, var alt besværet værd. Jeg følte mig på forunderlig vis nærmest "hjemme" blandt ulvene – det var, som om vi på en måde var forbundet. Mit primære mål er at bringe mennesket tættere på naturen, og det synes jeg lykkedes på min tur til Canada.

Hvad er drivkraften bag dit arbejde som fotograf?

Jeg er drevet af nysgerrighed, eventyrlyst og ønsket om at realisere min barnedrøm om at få lejlighed til at opleve mine yndlingsdyr i naturen.

Hvad er det, der gør det så spændende for dig at tage billeder af dyr i naturen?

Jeg har altid syntes, at vilde dyr var spændende. Der er noget magisk over at tage billeder af dyr i deres naturlige omgivelser, især når de ikke har opdaget dig. Mit job som naturfotograf har givet mig mulighed for at rejse rundt i hele verden og møde nye mennesker og nogle helt fantastiske dyr.

Hvilke arbejdsmæssige udfordringer er du stødt på i løbet af din karriere?

Lige fra barnsben vidste jeg, at jeg ville være fotograf, men man bliver ikke professionel fotograf fra den ene dag til den anden, og der er mange hurdler, man skal over først. For det første er man nødt til at have det helt rigtige udstyr, og det kan være en dyr fornøjelse. Jeg arbejdede hårdt for at tjene penge til mit første kamera til professionel brug, og det kan tage længere tid, end man lige regner med, at spare op. Det er noget, alle spirende fotografer må slås med, og det kan være frustrerende, når målet synes så langt væk, men mit råd er, at man aldrig skal give op. Hvis man virkelig brænder for noget, er alting muligt.

Hvilke fotoprojekter har du arbejdet på, og hvilke af dem har du været særligt glad for?

På mit første projekt på øen Hokkaido i Japan fotograferede jeg svaner og traner i vinterlandskabet. Det var utroligt smukt. Jeg havde et meget lille budget, men meget store visioner, og jeg var fast besluttet på at få så flotte billeder i kassen som overhovedet muligt. Jeg var vildt fascineret af landet og dyrelivet, og jeg kunne have brugt meget længere tid der. Det projekt var mit første skridt på vejen mod at blive professionel naturfotograf, så det glemmer jeg aldrig.

Hvem eller hvad inspirerer dig?

Min far, som selv er fotograf, er min primære inspirationskilde. Han har gjort mig til en bedre fotograf og givet mig gode råd med hensyn til min karriere. Da jeg var lille, gik jeg lange ture i skoven med min far. Han fortalte mig om de forskellige dyr i skoven og lærte mig, hvor vigtigt det er at have respekt for naturen, og den respekt er bare vokset og vokset, i takt med at jeg er blevet ældre. Det var min far, der lærte mig, at man er nødt til at have et godt kendskab til de dyr, man vil tage billeder af, og sætte sig ind i deres vaner og adfærd, for på den måde kan man tage fantastiske billeder af dem, uden at det forstyrrer deres liv i naturen. 

Hvilket Nikon-udstyr foretrækker du, og hvorfor?

Nikon D5 er ideelt til naturbilleder. Billedhastigheden er højere end de tidligere modellers, og kameraet udmærker sig desuden ved en imponerende ISO-følsomhed og dæmpet lukkerlyd, hvilket er altafgørende, når man skal tage billeder af dyr i deres naturlige omgivelser. Jeg er også vild med at bruge store objektiver. NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR og NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR har begge en fantastisk rækkevidde, så man kan tage meget detaljerige billeder uden at forstyrre dyrene på motivet.

Hvilket udstyr kommer du til at bruge mest i de næste par måneder?

Det bliver hovedsageligt Nikon D5 og Nikon D500. Jeg er meget glad for Nikon D500 på grund af det lette kamerahus, den dæmpede lukkerlyd og muligheden for at optage 4K-video.

Jeg håber også på at få lejlighed til at bruge mit NIKKOR-objektiv på 800 mm på min forestående tur til Tibet, hvor jeg skal forsøge at tage billeder af sneleoparden, som er ekstremt sky.

Hvordan har du det med din nye rolle som en af Nikons europæiske "ambassadører"?

Det er en stor ære for mig at være blevet udnævnt til europæisk "ambassadør" for Nikon. Jeg håber, at jeg via mine billeder er i stand til at videregive min entusiasme for naturen og dyrelivet til andre, som måske ikke har fået øjnene helt op for naturens skønhed endnu. Lige siden jeg fik mit første kamera, har jeg følt mig tæt knyttet til Nikon, og med denne titel får jeg mulighed for at knytte endnu tættere bånd til Nikon og andre Nikon-brugere overalt i verden.

Hvilket råd vil du give spirende naturfotografer?

Det er ikke let at blive professionel fotograf, men det er vigtigt ikke at give op. Hvis man virkelig brænder for det, skal det nok lykkes. Når det gælder billeder af dyr i naturen, er det vigtigt at være entusiastisk og tålmodig. Naturen er uforudsigelig, og man er nødt til at være forberedt på, at det ikke altid går, som man havde planlagt. Det allervigtigste er dog at have respekt for dyrene, at sætte sig ind i deres vaner og adfærd og sørge for aldrig nogensinde at forstyrre dem.