Nikon Imaging | Danmark | Europa

Bliv ekspert i den, du skal fotografere

Sæt dig omhyggeligt ind i alt om den person, du skal fotografere. Ved sportsfotografering er det vigtigt at forstå reglerne og de tekniske aspekter af den sportsgren, som du fotograferer, så du får de bedste resultater. Man skal vide, hvornår en bevægelse topper, og man skal forstå de øjeblikke, der finder sted i en sportsgren. Action-sportsfotografering kan være hektisk, og man må ikke gå glip af noget, så det er vigtigt, at man ved så meget som muligt. Det hjælper, hvis man deltager i selve sportsgrenen, og det gør jeg tit selv, især når jeg fotograferer klatrere. Jeg kan også godt lide at lære de atleter, jeg fotograferer, bedre at kende, og jeg har fået et nært venskab til dem gennem årene. Det er også vigtigt at vinde deres tillid. På den måde kan man blive "insider" i sportsgrenen og virkelig flytte grænser for kreative koncepter.

Hold øje med nye perspektiver

Søg efter nye vinkler, og bliv inspireret af dine omgivelser. Vær kreativ, og se efter noget andet. Dit foto skal skille sig ud fra de andre, så vær dristig, og tag chancer – du vil ikke fortryde det. Jeg skildrer blandt andet nye vinkler ved at bruge fjernstyrede kameraer, især når jeg fotograferer sportsgrene såsom klippespring. Med fjernstyrede kameraer kan man nå vinkler, som man ikke har mulighed for at nå fysisk, og fotografere fra flere positioner samtidig. Men det nøjes jeg ikke med. Når man f.eks. skal fotografere klatrere, nytter det ikke, at man står nede på jorden! For at få det bedste motiv vil jeg gerne lære de evner, som atleterne har. Jeg er selv blevet klatrer, og det har lært mig at tage fantastiske billeder fra alle vinkler. En af de ting, jeg elsker mest, er at klatre op ad El Capitan, som er en 910 meter høj lodret klippevæg i Yosemite National Park.

Bliv ekspert i dit udstyr

Ofte har du kun få sekunder til at tage det perfekte billede, så du skal vide, hvad du skal gøre, når det sker. Øv dig med dit udstyr, og sørg for, at du ved, hvilket kamera, hvilket objektiv og hvilke indstillinger der fungerer bedst, inden du begynder at fotografere. Det, jeg elsker ved mine Nikon-kameraer, er, at jeg kan gøre næsten alt det, jeg gerne vil, uden at fjerne blikket fra søgeren. Dette er perfekt til sportsfotografering, hvor man ikke må gå glip af et eneste øjeblik. Det er vigtigt at lære kameraets funktioner at kende og vide, hvad der fungerer bedst i forskellige situationer. Brugen af det bør sidde på rygraden.

Forberedelse er vigtigt

Det er vigtigt at sætte sig ind i hvert eneste aspekt af dine fotograferinger nøje, deriblandt stedet, de rigtige tidspunkter og personen, du fotograferer, og det er også vigtigt at vide, hvordan alle disse elementer passer sammen. Hvis du er forberedt, bliver opgaven meget lettere, og du kan være sikker på at få de billeder, som du har brug for.  Hvis du forbereder dig godt og fortæller dem, du fotograferer, om dine idéer, kan det i høj grad medvirke til, at de er villige til at hjælpe dig med at få det perfekte billede. Jo mere forberedt du er, jo mere tid får du til at være fleksibel og reagere på uforudsigelige situationer.

Undgå tungt udstyr, og følg med

Det er vigtigt at vælge det rigtige udstyr, når du skal tage adventure-sportsbilleder. Du har ikke brug for, at dit udstyr forsinker dig, er i vejen eller ikke virker! Hvis du ved, at du skal bestige et bjerg eller fotografere klippespringere, skal du sørge for, at du har mindst muligt primært udstyr med, og at du kun har det nødvendige tilbehør, hvilket gør livet lettere. Jeg må indrømme, at det kan være svært at droppe nogle af tingene! Jeg vil altid gerne have det rette udstyr til opgaven med, men det er vigtigt at tilpasse mængden af udstyr til fotograferingen. Jeg prøver at holde mig til det gamle Alpe-ordsprog – "jo mindre, jo bedre".

Vær fleksibel

Det er vigtigt at have en idé om, hvilket billede man vil tage. Det er vigtigt at have en vision og udvikle den, hvis man vil være en kreativ og succesrig fotograf, uanset hvad det er, man skal fotografere. Men det er også vigtigt, at man hele tiden er fleksibel og åben overfor, hvad der sker omkring en. Sommetider har jeg et bestemt billede i tankerne. Men når jeg taler med en atlet, kan hele visionen ændre sig. De kan ofte give dig den inspiration og indsigt, som du behøver.