Nikon Imaging | Danmark | Europa

Svenske Joel er som fotograf blevet fascineret af det samiske folk, der har boet i de svenske landområder i over 5.000 år. Joel arbejder med Nikon og bruger sine sportsfotografiske rødder til at vise det daglige samiske liv, vælte stereotyper og vise overgangen fra traditionelle aktiviteter til moderne tid.

Maxida Märak

Maxida Märak er en kunstner, som optræder i Stockholm.

"Da jeg voksede op, følte jeg, at jeg manglede rollemodeller, som havde været igennem den samiske kamp og kæmpet for deres rettigheder, så jeg følte, at jeg selv var nødt til at blive en rollemodel."

Ola Stinnerbom

Ola Stinnerbom, samisk kunstner og trommemager.

"Jeg arbejder på at genskabe den samiske tromme og fremvise dens relevans i den moderne tid. Tanken er at motivere samiske børn og unge til at bygge deres egen tromme og spille på den for at fejre vores kulturarv."

Merethe Kuhmunen

Merethe Kuhmunen, studerende på læder- og tekstillinjen på det Samiske Uddannelsescenter.

"Første gang jeg indså, at jeg var til piger, var, da jeg var ti år gammel. Der hvor jeg kommer fra, talte folk aldrig om LGBT-problemer, så det tog lang tid, før jeg fortalte det til folk. Da jeg først havde gjort det, føltes det, som om min verden blev åbnet. Selv i dag føler jeg, at der er mere at gøre med hensyn til LGBT-problemer i Sápmi. Jeg giver ikke op. Jeg synes, at alle skal have lov til at være den, de er."

Marika Renhuvud

Marika Renhuvud er en danser, der voksede op ved vandfaldet i Storsätern, og som stammer fra Sveriges sydligste samiske landsby, Idre.

"Jeg flyttede til Falun, da jeg var ti år gammel, og her begyndte jeg at danse. Jeg har danset lige siden og bor nu i Stockholm, hvor jeg studerer dans på balletskolen."

"Det var ikke et indlysende valg for mig at forfølge en dansekarriere. Jeg har elsket at arbejde med rensdyr hele mit liv, og jeg har været med min far inde i rensdyrskoven, siden jeg var et lille barn. Det er noget, jeg virkelig elsker, men jeg indså også, at jeg er født til at danse, fordi det gør mig lykkeligere end noget andet."

"Jeg mener, at man igennem dans kan informere og fortælle historier om vores kultur. Det giver mig mulighed for at udtrykke mig selv; både min smerte, hvad jeg føler og tænker, og hvad jeg vil ændre i vores samfund."

Matti Berg

Matti Berg er formand for den samiske landsby Girjas. En afgørelse i Gällivares distriktsret i februar 2016 gav Girjas eneret til at kontrollere fiskeri og jagt i området og genoprette de beføjelser, som Sveriges parlament havde taget fra det samiske folk i 1993.

"Disse områder betyder så meget for mig. De er en del af mig, en del af mit folk og en del af hele min identitet. De er alt."

Katarina Kielatis

Katarina Kielatis, studerende på læder- og tekstillinjen på det Samiske Uddannelsescenter.

"Jeg kan ikke lide ordet "lapp", fordi det er et nedværdigende, forklejnende og diskriminerende ord, som den svenske regering har givet os. Jeg bruger ordet "samer", fordi det samiske folk altid har brugt det ord."

Bo Sunna

Siden 1980'erne kæmpede Bo Sunna og hans familie mod de lokale og nationale myndigheder for at genvinde retten til at drive rensdyr og dermed genvinde deres samiske identitet og rettigheder som indfødt befolkning.

Lige nu bor familien og deres rensdyr uden for det juridiske system og uden den beskyttelse, andre samere nyder godt af. Det er ikke tilladt for Bo Sunnas børn og børnebørn at eje rensdyr, selv om de er samere og er en del af en familie, som altid har drevet rensdyr.

Anders Sunna

Anders Sunna, kunstner

"Meget af min kunst er baseret på min families erfaringer og de hændelser, de har udholdt, såsom forflytningen, der fandt sted i 1986."

Mattias Jonsson

"Jeg har haft en fantastisk opvækst takket være den samiske kultur og livsstil. Jeg vil gerne give mine børn den samme opvækst og hjælpe dem så meget som muligt."