Vil du gerne skabe videoer og blive v-logger? Så se her!

Nikon Z 50 er et spejlløst, let, handy og hurtigt kamera, som du nemt kan have med på dine ture, når du vil indfange øjeblikke og skabe indhold i billeder og 4K-video, kort sagt: det perfekte vlog-kamera. Den brede Nikon Z-fatning gør det muligt for den store sensor i DX-format med 20,9 megapixels at få mere lys med ind i billedet, hvad der betyder flere detaljer og mere levende farver ‒ dag som nat.

Eftersom sensorens AF-punkter dækker 90 % af billedfeltet, kan du let skabe smukke fotos samt videoer i 4K samt slowmotion sekvenser i fuld HD med perfekt fokus, uanset om motivet er centreret i billedet eller placeret i yderkanten af billedfeltet, eller det bevæger sig. Med kontinuerlig optagelse med 11 bps kan du skyde løs med autofokus og auto-eksponering og tage billeder, som andre går glip af.

Under videooptagelse er der ikke er nogen begrænsninger i form af en beskæringsfaktor, og derfor kan man drage fordel af den fulde bredde af kameraets store sensor i DX-format. Hvis man vil skabe indhold i form af time-lapse-videoer i 4K-opløsning, kan man samtidig tage stillbilleder og dermed få større variation i sit materiale. Kameraet har også en pop-up-flash, der kan give ekstra lys.

Alt dette gør Nikon Z 50 til et både kompetent og prisoverkommeligt vlog-kamera, som kan hjælpe dig til at skabe forbløffende videoer og and selfies, hvad enten du er hjemme eller ude på farten.

Vi havde lejlighed til at spørge Nikons produktspecialist Robin Levin, hvad der er fordelene ved Nikon Z 50 og Nikon Z 6 som videokameraer, og hvad der er vigtigt at tænke på, når man vil skabe videoer.

Hvad er lighederne mellem Nikon Z 50 og Nikon Z 6, når det gælder video?
Der er masser af ligheder mellem Z 50 og Z 6, fordi begge kameraer er designet til videooptagelse. Man skifter let fra foto- til videoindstilling med en lille omskifter, og indstillinger for video og fotos gemmes separat. Med i-knappen kan man også indstille den intuitive i-menu, så det er lettere at optage video.

Både Nikon Z 50 og Nikon Z 6 har et avanceret hybrid-autofokussystem, hvor man kan benytte AF-tracking, hvis man vil. Vil man hellere fokusere manuelt, kan man udnytte den indbyggede konturforstærkning, som gør det lettere at vise, hvor fokus er.

Hvad er forskellene mellem Nikon Z 50 og Nikon Z 6, når det gælder video?
Hvis vi ser på, hvad der adskiller de to kameraer, kan vi begynde med Nikon Z 6, som har en mere avanceret, indbygget optisk 5-vejs vibrationsreduktion. Den hjælper med at stabilisere billederne, uanset hvilket objektiv man benytter. For at få den samme fordel, må Nikon Z 50 stole på objektivets indbyggede vibrationsreduktion. Men begge kameraer har desuden en ekstra stabilisering, nemlig elektronisk vibrationsreduktion, som gør det lettere at få et stabilt billede.

Til glæde for mere avancerede brugere har Nikon Z 6 mulighed for at optage et 10-bitsignal med N-Log via HDMI til ekstern disk, hvor Nikon Z 50 er begrænset til 8-bit. 10-bit N-Log kan sammenlignes med en mere enkel udgave af RAW, mens 8-bit svarer til en almindelig JPEG. N-Log bruges sammen med en ekstern optager som Ninja Atomos V og sikrer et materiale, der giver større frihed i efterbearbejdningen.

Både Nikon Z 50 og Nikon Z 6 har vippeskærm af berøringstypen, så det er let at klikke rundt i menuerne, flytte fokuspunkter eller tage billeder med et fingertryk. Fordelen ved Nikon Z 50 er, at skærmen kan drejes 180 grader ned, så man kan se sig selv, mens man tager billeder eller optager video ‒ super hvis man laver en vlog-post eller tager selfies på rejsen.

Hvem anbefaler du så Nikon Z 50 til?
Hvis man tænker på at skifte fra sit DSLR-system til et spejlløst kamera, så kan Nikon Z 50 være et godt valg. Hvis man også ejer et objektiv til Nikon DX-systemet, er svaret klart. Med FTZ-adapteren kan man let fortsætte med at benytte sine DX- og FX-objektiver med F-fatning. Nikon Z 50 er også perfekt til alle, der ønsker et godt systemkamera med udskiftelige objektiver til ferien eller rejsen, fordi det er så lille og let, men stadig meget kompetent. Hvis man sætter pris på billedkvalitet, når man optager fotos og video, så er Nikon Z 50 sagen.

Hvilke objektiver anbefaler du til videooptagelse?
Klart nok, Nikons nye objektiver med Z-fatning er et fantastisk valg. Alle Z-objektiver har en lyddæmpet AF-motor, der giver næsten lydløs fokusering. Z-objektiverne er også udstyret med en kontrolring i stedet for en traditionel fokusring, og den kan programmeres, så man for eksempel kan bruge den ikke blot til manuel fokusering, men også til at indstille blænde eller eksponeringskompensation. Man kan også indstille ISO-værdien med kontrolringen på NIKKOR Z 50-objektiverne.

Z-objektiverne i S-Line-serien er fantastisk skarpe og velkonstruerede, og man kan uden videre benytte ethvert af dem og få skarpe resultaterne, når man optager video. Helt personligt ville jeg bruge Nikon Z 50 sammen med det utroligt kompakte og lette Z DX 16-50mm f/3.5-6.3-objektiv. Så opnår man den mindst mulige og lettest mulige pakke med vibrationsreduktion, og så kan man altid supplere med Z DX 50-250mm f/4.5-6.3, hvis der er brug forn at række længere. Skulle jeg bruge Z 6, ville jeg vælge Z 14-30mm f/4 S og Z 24-70mm f/4 S, så ville mine behov være opfyldt. Der er jo også et fantastisk udvalg at brugte NIKKOR-objektiver, man kan vælge imellem til videooptagelse. Somme tider kan et gammelt objektiv give den oplevelse og det klassiske look, som man gerne vil have.

Hvilket ekstraudstyr vil du anbefale til en, der har opdaget sin store interesse i at lave videoer og blive vlogger?
Hvis man ønsker et godt slutresultat, anbefaler jeg meget, at man benytter en ekstern Nikon-mikrofon for at få et godt lydbillede af de omgivende lyde eller af tale. Både Nikon Z 50 og Nikon Z 6 er udstyret med mikrofonindgang i form af ministereo-stik (3,5 mm diameter). Ud over en mikrofon kan Nikon Z 50 let tilsluttes en mængde andet Nikon-tilbehør som fjernbetjening, ekstern Speedlight og meget mere.

Samtidig med at kameraerne selv gør billedet mere stabilt, kan man opnå endnu større stabilitet med et stativ eller en gyro-stabilisering. Man kan også udnytte en naturlig platform som en gren, et gelænder eller lignende. Så bliver slutresultatet endnu mere behageligt for betragteren.

Hvad er vigtigt at tænke på, når man skaber video?
Når man laver videoer i stedet for stillbilleder, får man som skaber endnu flere midler til at få sit budskab ud, for nu bruger man jo både billede, lyd og bevægelser til at fortælle sin historie.

For at fastholde publikums interesse er det nødvendigt at tænke over at panorere eller køre med kameraet og skifte vinkler, så videoen får mere bevægelse og ikke bliver for statisk. Jeg vil også anbefale, at man bruger korte sekvenser, som man bagefter klipper sammen, i stedet for at filme lange sekvenser.

Lyd og musik giver ekstra værdi for publikum, som typisk sætter pris på en konstant lydstyrke. Udnyt indstillingerne i kameraet og sæt den rette mikrofonfølsomhed. Lydstyrke og musik kan dog også ændres og tilføjes, når man redigerer videoen på sin computer.

Kan man optage i RAW?
Vi afventer en firmware-opdatering til Nikon Z 6 og Nikon Z 7, som vil gøre RAW-videoformatet ProRes RAW tilgængeligt for disse produkter. Sammen med en ekstern videooptager med understøttelse af denne funktion, åbner det op for helt nye muligheder med hensyn til efterbehandling af video-filer.