Lav interessant materiale af høj kvalitet til din kanal med det rette vlog-kamera og kameratilbehør

I de senere år har begrebet blogger ændret sig til at betyde influencer, og det samme gælder bloggerens form for kommunikation. Tidligere gik man ind på sin yndlingsblog og var en del af bloggerens liv i form af billeder og tekst, men det er noget, der nu bliver en mindre almindelig måde at tale med sine tilhængere på. For følgerne vil gerne så tæt på livestream som muligt, og derfor er historier på Instagram samt vlogge og videoer på YouTube vigtige redskaber for influencers, når de vil holde sig relevante hos følgerne. Ifølge statistikken vil 80% af alt materiale på nettet være video inden for 2-3 år, hvilket betyder, at det er blevet endnu vigtigere at have et kamera, der både kan fotografere og optage video, hvis man vil skabe interessant og relevant materiale af høj kvalitet.

Vores samarbejdspartner, vloggeren Axel Palm, har lang erfaring med at lave videoer, som han deler med sine følgere på YouTube. Vi udnyttede derfor lejligheden til at få hjælp fra hans ekspertise og stillede ham nogle spørgsmål om blandt andet YouTube, om det at skabe video og film, og hvordan han arbejder med Nikon Z 6.

Hvorfor er YouTube en god kanal at få ud sit materiale ud med?

"Det, der gør YouTube overlegen i forhold til andre platforme, er, at der er en tradition for at acceptere nye stjerner. Når vi ser fjernsyn, søger vi efter, hvad der er kendt, fordi vi forventer at se en hel film eller bruge endnu flere timer på en serie. YouTubers bruger meget mindre tid, hvad der også betyder, at alle vi, der ser på, sænker barriererne og er mere villige til at søge efter nye typer af indhold," siger Axel.

Til sin egen YouTube-kanal anvender Axel et Nikon Z 6-kamera på grund af dets høje billedkvalitet og indbyggede vibrationsreduktion, som gør, at selv hans håndholdte videoer får bløde bevægelser, og så har kameraet også evnen til at optage video i slowmotion. Axel siger også, at han sjældent behøver at bekymre sig om lyset, når han optager med Z 6, hvilket gør hans optagelser meget lettere.

"Med Z 6 behøver jeg ikke bekymre mig om, hvor mørkt, det er. At være i stand til at optage video med ISO 25.000, uden at billederne bliver helt kornede, det er faktisk helt utroligt," siger Axel.

For Axel er det vigtigt at have et kamera, der er let at komme i gang med, så man ikke er begrænset af forhindringer, hvor man end befinder sig.

"De fleste vlog-kameraer vejer ikke meget, men kan alligevel give billeder af høj kvalitet, og de har ofte et es i ærmet i form af slowmotion eller andre smarte funktioner," siger Axel.

På spørgsmålet om, hvad der er vigtigt at overveje, når man køber et nyt kamera, svarer Axel, at han normalt tænker over, hvad han skal bruge kameraet til i stedet for at fokusere for meget på prisskiltet. Hans råd er derfor at tænke over, hvilken slags materiale kameraet skal bruges til, og så tjekke, om de funktioner, der passer til det, nu også findes.

Axel går videre med at sige, at man udover vlog-kamera også har brug for kamera-tilbehør som lydoptagelse og objektiver, da god lyd øger materialets kvalitet, og forskellige objektiver skaber forskellige synsvinkler, hvilket gør den færdige video mere interessant. Selv anvender Axel normalt en ekstern lydoptager, som han monterer på toppen af sit Z 6.

"Det, der adskiller Z 6 fra andre kameraer, er dets strålende billedkvalitet. At kunne optage video i 4K med et stort dynamisk omfang giver den nye generation af filmskabere en enestående chance for at skille sig ud og finde deres udtryk. At Z 6 så også er det første spejlløse kamera, der kan optage i 10-bit Apple ProRes Raw, betyder, at det også er et langsigtet valg," siger Axel.

Axels bedste tip til at optage video med Z 6 er at turde bruge den elektroniske søger til at holde fokus med. Det er let at se, hvad man optager, for eksempel udendørs på en solskinsdag. Til optagelse i slowmotion forsøger han at skabe bevægelse for at gøre materialet smukkere.

"Hele pointen ved at sætte farten ned er, at man skal nå at se ting, der er for vanskelige at opfatte med det blotte øje," siger han.

På spørgsmålet, om man skal bruge nogle specielle kameraindstillinger for at skabe godt materiale, fortæller Axel, at det afhænger af behovet. Axel, som selv kalder sig filmnørd, plejer at optage video med en Picture Control eller billedprofil, der hedder "Jævn" for at kunne få et større dynamisk område, hvilket betyder, at det er muligt at redigere farver i et billedbehandlingsprogram og dermed opnå større frihed. Han mener også, at manuelle indstillinger er en god måde at opnå forståelse for blænde, lukkertid og ISO.

Udover Z 6 anvender Axel også et COOLPIX A1000.

"Jeg er så glad for, at A1000 har mulighed for at fotografere i RAW-format. Det betyder, at selv dem, der netop er begyndt at interessere sig for kameraer, får en større mulighed for at redigere deres billeder og dermed at lære hurtigere. At man nu også er i stand til at optage video i 4K-opløsning med et så brugervenligt kamera, viser, at Nikon tilbyder kvalitet til alle kunder, og ikke kun dem, der har råd til de professionelle modeller,"
siger Axel.

Axel bruger Adobe Premiere Pro til videoredigering, men siger, at han til at begynde med benyttede sig af freeware-programmer. Hvis man lige er startet, anbefaler han iMovie eller DaVinci Resolves, som har gratis udgaver. Men når videoen eller vloggen er færdigredigeret, kan man ikke bare lægge den ud, Axel minder om det, der hedder metadata. Det omfatter titel, beskrivelse, tags og miniaturer.

"Prøv at finde en rød tråd og vær ærlig omkring videoindholdet. Så bliver det lettere for din målgruppe at finde videoen via søgefunktioner eller anbefalinger," siger Axel.

Axels tips til, hvordan man får mange følgere, er at finde emner, som folk snakker med deres venner om. At nå ud til mange kræver hjælp fra andre, for eksempel skal klippene være nemme at dele med venner og kærester.

"Begynd at lave videoer om ting, du ved, vil være relevante. Snart er det påske, klæd dig ud som kylling eller spis et råt æg, nej, det skal man for resten ikke gøre," slutter han.