Nikon Imaging | Danmark | Europa

Julens ansigter

Julemanden er måske nok frontfigur i julen, men bag kulisserne arbejder en masse mennesker hele året på at gøre den mest elskede juletradition til en realitet.

Nikon bad portrætfotograf Paloma Parrot om at prøve at indfange julens mange ansigter – mennesker i hele Europa, som sørger for, at det bliver jul.

Hendes enestående serie af portrætbilleder bruger D7500- og NIKKOR-objektiver til at vise deres dygtighed og håndværksmæssige kunnen, mens disse "ansigter" fortæller om deres rolle med at skabe julen. 

Mike Wallace, 70
Konditor, Meg Rivers Bakery, Shipston-on-Stour (UK)

Den engelske konditor Mike Wallace har været chefbager i Meg Rivers Artisan Bakery i 14 år, og han bruger en stor del af sin tid på at bage julelækkerier.

Mike begynder typisk juleforberedelserne i september. Christmas cake, Christmas pudding, kransekage, mince pies og brødkage bages i små portioner om morgenen og færdiggøres og hånddekoreres om eftermiddagen, så de er klar til levering næste dag. For Mike drejer julen sig om at sprede glæde, og han kan især godt lide at se sine kunder vende tilbage år efter år på grund af hans prisvindende julekageopskrift.

Jade Downer, 25
Kortproducent, Tidy Print, Brighton (UK)

Det er kun et år siden, at kortproducent Jade Downer sammen med sin partner Daniel Tomlinson åbnede Tidy Print med serigrafitrykkeri og butik i Brighton. Siden åbningen har Jade ikke bare fremstillet sine egne kort, men tilbyder også julekort-workshops for at lære folk de grundlæggende principper for silketryk.

I Jades workshops kan kunderne lære at fremstille deres egne julekort. Med skabeloner, farveblanding og print kan de lave deres egne personlige julehilsner til deres kære.

Anders Larsen, 50
Juletræsproducent, Fædres Gave, København

Juletræsproducent Anders Larsen voksede op på Lolland. I hverdagene er Anders og hans kone beskæftiget som advokater i København, men i weekenderne arbejder de på deres juletræsplantage. De købte juletræsplantagen for to år siden og driver den nu som en familievirksomhed.

Sammen med sin kone er Anders året rundt beskæftiget med at passe og pleje juletræerne, før de begynder at gøre dem klar til salg i november. Senere på året, når der bliver rigtig travlt, får de ofte hjælp af deres børn og forældre, og Anders ser plantagen som en mulighed for at samle sin egen og andre familier. I juletiden kommer mange familier for at vælge og fælde deres eget træ. Anders glæder sig altid over at se dem komme på cykel til plantagen og bruge eftermiddagen på at vælge et træ og så cykle hjem sammen med børnene og med juletræet surret fast på cyklen.

Upi Virkkula, 51
Rensdyrpasser, Salla Reindeer Park, Salla (Finland)

Upi Virkkula har arbejdet som rensdyrpasser i Salla, Finland, i næsten to årtier. Han er beskæftiget med rensdyr året rundt – fra planlægning af safarier og fodringsture til besøg for at se det fantastiske nordlys.

Upi beskriver Salla Reindeer Park som en unik mulighed for at se en anden side af julen og benytter lejligheden til at vise de besøgende den smukke lappiske natur. For ham er et af julens højdepunkter parkens årlige rensdyrvæddeløb – en traditionel og populær sport i Lapland, hvor de besøgende kan konkurrere om at få den bedste tid.

Julie Tuner, 55
Gyngehestfabrikant, The Rocking Horse Shop, York (UK)

Julie fra Yorkshire har arbejdet i The Rocking Horse Shop siden 1999. I løbet af disse 18 år er hun blevet mester inden for sit felt med specialfremstillede sadler og hovedtøj, ikke kun til gamle og nye gyngeheste, men også til hobbyfolk, der gerne vil lave deres egen gyngehest ved hjælp af de planer, som butikken leverer.

Allerede i marts kommer de første julegavebestillinger fra familier, der gerne vil have en tidløs, klassisk gave. Ofte kommer folk med deres gamle gyngeheste, som de gerne vil have repareret for at genskabe glæden ved deres elskede legetøj fra barndommen og give deres børn den samme glæde.  Julie synes, det er et privilegium at være en del af en så speciel gave, og hun har bemærket en trend mod at give gaver, der kan gives videre fra generation til generation – de bliver ofte bedt om at indarbejde specielle minder og billeder i gyngehesten som en slags tidskapsel.

Tom Count, 18
Strømpemager, Santa Sacks, Lincolnshire (UK)

Tom Count er beskæftiget som produktionsassistent hos Santa Sacks, hvor han forsyner vintage-sække og -strømper af hessian med print og gør dem personlige inden jul. Han sørger for, at hver eneste sæk eller strømpe påtrykkes navnet på den kommende ejermand ved hjælp af en varmepresser. Sækkene og strømperne får en sidste finish, før de pakkes fint ind med bånd og sløjfer, og Tom sørger for, at de leveres inden jul.

Tom ser sit arbejde som en mulighed for at hjælpe andre med at gøre juletiden magisk med omhyggeligt udvalgte, personlige gaver. Han elsker at være en del af en juletradition, hvor familierne kommer og køber en sæk til deres barns første jul, som de så bruger år efter år.

Daniel Aust, 43
Legetøjsfabrikant, GRIMM’s Spiel und Holz Design, Hochdorf (Tyskland)

Den tyske legetøjsfabrikant Daniel Aust har ledet Grimm’s Spiel und Holz Design i de sidste 11 år.  Han kombinerer kreativitet og håndværk til fremstilling af håndlavet, naturligt og holdbart trælegetøj og sørger for, at alt bliver lavet rigtigt i værkstedet, herunder de tekniske og mekaniske anordninger.

For Daniel betyder legetøjsfremstillingen en mulighed for at glæde et barn til jul, da han ved, at leg er en vigtig del af barndommen. Han elsker at høre kundernes fantastiske historier, når de køber et stykke klassisk trække- eller stabellegetøj, og at se børnene lege med det for første gang.

Som kommentar til sin fotoserie udtalte Paloma Parrot: "Som portrætfotograf er jeg på udkig efter udstyr, der leverer fænomenalt nøjagtig motivgengivelse og overlegen ydeevne, med friheden og evnen til at formidle mit motivs historie med kun ét kamerahus og objektiv. Begge de objektiver, jeg brugte på denne optagelse, gav mulighed for fleksibilitet til at tage intime portrætter, når disse personer var placeret i centrum af deres arbejdsmiljø, så jeg kunne visualisere deres roller i julens tilblivelse."

Paloma Parrot tog billederne med Nikons nye flagskib inden for DSLR-kameraer i DX-format, D7500, og disse NIKKOR-objektiver.
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Dette højtydende og kompakte allround DX-zoomobjektiv dækker let områder fra vidvinkel til telezoom, hvilket gør den velegnet til de fleste optagelsessituationer – fra intime portrætter til rejsefotografering. Med Nikons imponerende VR (vibrationsreduktion) bliver billederne skarpe samtidigt med, at letvægtsobjektivet har en god balance på kameraet
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G Dette hurtige 50 mm prime-objektiv har en stor maksimumblænde på f/1,4, som er ideel til optagelse i svag belysning, eller når der skal bruges en lav dybdeskarphed. Det er også udstyret med Nikons eksklusive Silent Wave-motor (SWM) til hurtig og støjsvag autofokus